STUDIO SHARON
Schilderkunst & workshops
PAPERCLAY.LIVING
Onder de naam Paperclay.living creër ik unieke interieurobjecten en lampen voor de durver. De durver die houdt van objecten met verhalen om te inspireren en te verwonderen. Met mijn creaties hoop ik awareness te creëren rond verschillende maatschappelijke thema's en mensen aan te moedigen om bewuste, unieke keuzes te maken.
Het verhaal.
Alle lampen en objecten worden één voor één met de hand en veel liefde gecreëerd. Ze zijn vervaardigd uit papierklei met een eigen verantwoord recept. Deze reeks wordt vervaardigd uit versnipperde dossiers van mensen men een psychische kwetsbaarheid. In elk object zitten dus één of meerdere persoonlijke verhalen. Verhalen van lijden, verdriet en eenzaamheid. Maar ook verhalen van moed, doorzetting, vriendschap en liefde. Ieders verhaal is het koesteren waard. Ze zijn niet perfect en hebben allemaal wel een "kantje", net zoals we als mens ook hebben.
Duurzaam.
Alle creaties zijn duurzaam, sterk en gebruiksvriendelijk. Ze zijn allemaal uniek en niet perfect, net zoals we als mens ook zijn. De mallen worden gecreërd met zoveel mogelijk materialen die bestemd zijn voor de afvalberg. Voor de klei en afwerking worden enkel verantwoorde materialen gebruikt. Niet enkel verhalen koesten en ons oordeel laten varen is belangrijk, maar ook zorg dragen voor de wereld waarin wij leven.
In mijn collectie kan je twee series vinden. De serie Earth lampen, die geinspireerd is door de natuur. Hier zijn vele varianten op, maar allemaal zijn ze aards, zacht en warm. De andere serie bestaat vooral uit witte lampen en objecten met hier en daar een toets van fellere kleuren. Deze serie is modern, vrolijk en abstract met toch een organische vormgeving.
Series.
Op maat.
Wil je graag een unieke lamp of object in jou interieur ? Ik maak graag voor jou een ontwerp op maat of je kan een lamp of object kiezen uit de collectie. Hiervoor kan je langskomen in mijn studio op afspraak.
Indien je een ontwerp op maat wil starten we met een vrijblijvend gesprek om al jou wensen door te spreken. Omdat de lampen vaak erg complex zijn om op te bouwen vraagt dit wel wat tijd, afhankelijk van het ontwerp. Hierover informeer ik jou in het eerste gesprek. Interesse ? Neem vrijblijvend contact op via het contactformulier.
Het process.
Ontwerp
Het ontwerp start meestal in mijn hoofd. Hier laat ik het een tijdje sluimeren en bedenk ik hoe het is opgebouwd, welk de valkuilen zouden zijn en het plan van aanpak. Afhankelijk van het ontwerp moet er een mal gemaakt worden. Soms gebruik ik een bestaande mal, maar meestal bouw ik zelf een mal op. Alle mallen zijn gemaakt van materiaal dat voor de afvalberg bestemd was. Denk aan karton, isomo, elektriciteitsbuizen etc… Zo krijgen de materialen een nieuw leven en werk ik mee aan een kleinere afvalberg.
Verwerking
Het verwerken van papiersnippers tot een papierklei is een complex proces dat enkele weken duurt. Afhankelijk van de gewenste structuur van de klei (grof of fijn) moeten de papiersnippers een 14 dagen weken in water en elke dag gemixt worden. Voor groffe snippers wordt er niet gemixt met messen, voor fijne structuur wel. Na het weken begint het verwerkingsproces. Vooral fysiek is dit een echte workout. Voor de fijne structuur moeten de papiersnippers nog eens gemixt worden in een grote tijl water. Handje per handje wordt er papier aan het water toegevoegd en gemixt tot pulp. Nadien wordt het papier uitgewrongen. Eerst in grotere hoeveelheden door een gaas, nadien beetje per beetje met de hand zodat het overtollige water er zoveel mogelijk uit geperst wordt. De grote brokken papier moeten vervolgens tot kleine stukjes vermengd worden. Aan de kleine stukjes voeg ik een pasta toe die ik zelf heb ontwikkeld. Vaak wordt er bloem, olie en javel gebruikt in papierklei. Hier ben ik geen voorstander van. Etenswaren of milieuonvriendelijke producten in de objecten gebruiken is voor mij not done. Wanneer de pasta onder de papiersnippers wordt vermengd is het kneden geblazen. Kneden tot er een egale pasta is zonder groffe stukken. Vervolgens wordt het geboetseerd op of rond een mal. Soms wordt er geen mal gebruikt en geboetseerd tot de gewenste vorm.
Afwerking
Wanneer het papier is verwerkt op of rond de mal heeft het een droogtijd van gemiddeld 2 weken. Wanneer het papier al deels hard is, maar nog niet helemaal gedroogd wordt de mal verwijderd. Elke dag wordt het object omgedraaid, zodat het langs alle kanten goed kan drogen. Nadat het object volledig droog is wordt het indien nodig geschuurd. Na het schuren wordt het in verschillende lagen geschilderd. Dit is niet noodzakelijk en hangt af van het ontwerp. Als afwerking wordt er een waterafstotende vernis aangebracht. Dit wil niet zeggen dat het object volledig waterdicht is, maar dat het wel met een vochtige doek kan afgestoft worden.
Het object is nu klaar om in gebruik te nemen. Door de vezels in het papier is het super sterk. Momenteel werk ik aan waterdichte objecten. Denk maar aan vazen of potten. Er zijn genoeg producten op de markt die dit kunnen verwezenlijken, maar meestal niet milieuvriendelijk. Mijn zoektocht hiernaar is al even bezig en ik denk de oplossing gevonden te hebben. Binnenkort ga ik nog een stapje verder en start ik aan een aantal meubels van papier. Heb je nog vragen of opmerkingen over het proces ? Laat het me gerust weten.