top of page
Foto (81) kleur.jpg

Lampen, potten & objecten met een verhaal

Het verhaal

Lampen, potten en objecten één voor één volledig met de hand en veel liefde gecreëerd. Ze zijn vervaardigd uit versnipperde papieren dossiers van mensen met een psychische kwetsbaarheid. In elk object zitten dus één of meerdere persoonlijke verhalen. Verhalen van lijden, verdriet en eenzaamheid. Maar ook van moed, vriendschap, doorzetting en liefde. Want ieders verhaal is het koesteren waard. Ze zijn niet perfect en hebben allemaal wel een "kantje", net zoals we als mens ook hebben.

Foto (28).jpg
Foto (11).jpg
Foto (20).jpg

Lamp of object op maat

Wil je graag een unieke lamp of object in jou interieur ? Ik maak graag voor jou een ontwerp op maat. Alle lampen en objecten worden maar één keer gemaakt. We starten met een vrijblijvend gesprek om al jou wensen door te spreken. Dit gesprek kan doorgaan in mijn studio of bij jou thuis wanneer het om een lamp gaat. Als het gesprek doorgaat in mijn studio vraag ik je om wat beeldmateriaal van de ruimte mee te brengen. In het gesprek spreken we over kleur, vormgeving (strakke vormen, ronde vormen), grote etc.. Nadien start ik met ontwerpen. Omdat de lampen vaak erg complex zijn om op te bouwen vraagt dit wel wat tijd, afhankelijk van het ontwerp. Hierover informeer ik jou in het eerste gesprek. Interesse ? Neem vrijblijvend contact op via het contactformulier. 

IMG_20221211_100455.jpg

Bestellen

Zie je een object of lamp uit de collectie waar je interesse in hebt. Ook de objecten en lampen uit de collectie worden maar één keer gemaakt. Je kan deze bestellen of eerst eens komen bekijken op afspraak in mijn studio. Neem contact op via het contactformulier of stuur me een mailtje of berichtje. 

Lees onderaan de pagina meer over het proces

Het process

Ontwerp

Het ontwerp start meestal in mijn hoofd. Hier laat ik het een tijdje sluimeren en bedenk ik hoe het is opgebouwd, welk de valkuilen zouden zijn en het plan van aanpak.  Afhankelijk van het ontwerp moet er een mal gemaakt worden. Soms gebruik ik een bestaande mal, maar meestal bouw ik zelf een mal op. Alle mallen zijn gemaakt van materiaal dat voor de afvalberg bestemd was. Denk aan karton, isomo, elektriciteitsbuizen etc… Zo krijgen de materialen een nieuw leven en werk ik mee aan een kleinere afvalberg. 

Verwerking

Het verwerken van papiersnippers tot een papierklei is een complex proces dat enkele weken duurt. Afhankelijk van de gewenste structuur van de klei (grof of fijn) moeten de papiersnippers een 14 dagen weken in water en elke dag gemixt worden. Voor groffe snippers wordt er niet gemixt met messen, voor fijne structuur wel. Na het weken begint het verwerkingsproces. Vooral fysiek is dit een echte workout. Voor de fijne structuur moeten de papiersnippers nog eens gemixt worden in een grote tijl water. Handje per handje wordt er papier aan het water toegevoegd en gemixt tot pulp. Nadien wordt het papier uitgewrongen. Eerst in grotere hoeveelheden door een gaas, nadien beetje per beetje met de hand zodat het overtollige water er zoveel mogelijk uit geperst wordt. De grote brokken papier moeten vervolgens tot kleine stukjes vermengd worden. Aan de kleine stukjes voeg ik een pasta toe die ik zelf heb ontwikkeld. Vaak wordt er bloem, olie en javel gebruikt in papierklei. Hier ben ik geen voorstander van.  Etenswaren of milieuonvriendelijke producten in de objecten gebruiken is voor mij not done. Wanneer de pasta onder de papiersnippers wordt vermengd is het kneden geblazen. Kneden tot er een egale pasta is zonder groffe stukken. Vervolgens wordt het geboetseerd op of rond een mal. Soms wordt er geen mal gebruikt en geboetseerd tot de gewenste vorm.

Afwerking

Wanneer het papier is verwerkt op of rond de mal heeft het een droogtijd van gemiddeld 2 weken. Wanneer het papier al deels hard is, maar nog niet helemaal gedroogd wordt de mal verwijderd. Elke dag wordt het object omgedraaid, zodat het langs alle kanten goed kan drogen. Nadat het object volledig droog is wordt het indien nodig geschuurd. Na het schuren wordt het in verschillende lagen geschilderd. Dit is niet noodzakelijk en hangt af van het ontwerp. Als afwerking wordt er een waterafstotende vernis aangebracht. Dit wil niet zeggen dat het object volledig waterdicht is, maar dat het wel met een vochtige doek kan afgestoft worden. 

Het object is nu klaar om in gebruik te nemen. Door de vezels in het papier is het super sterk. Momenteel werk ik aan waterdichte objecten. Denk maar aan vazen of potten. Er zijn genoeg producten op de markt die dit kunnen verwezenlijken, maar meestal niet milieuvriendelijk. Mijn zoektocht hiernaar is al even bezig en ik denk de oplossing gevonden te hebben. Binnenkort ga ik nog een stapje verder en start ik aan een aantal meubels van papier. Heb je nog vragen of opmerkingen over het proces ? Laat het me gerust weten.

bottom of page